Å kunne lese klokken er en viktig ferdighet i hverdagen vår. Enten det er for å komme presist til avtaler, planlegge dagen eller bare for å vite når det er tid for å spise, er det essensielt å kunne fortelle tiden. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man forteller tiden på norsk.
Table of Contents
ToggleSammendrag
- Telling av tid på norsk kan være en utfordring for ikke-norsktalende.
- Det er viktig å lære å telle timer på norsk for å kunne kommunisere om tid.
- “Halv” og “kvart” brukes ofte for å angi tid på norsk.
- “Minutter over” og “minutter på” er også vanlige måter å angi tid på norsk.
- “Morgen”, “ettermiddag” og “kveld” brukes for å angi tid på døgnet på norsk.
Lær å telle timer på norsk
I Norge bruker vi et 24-timers klokkesystem, noe som betyr at vi teller timer fra 0 til 24. Dette kan være litt forvirrende for de som er vant til det mer vanlige 12-timers systemet, men det er egentlig ganske enkelt når man blir vant til det. For å telle timer på norsk sier vi bare tallet etterfulgt av ordet “timer”. For eksempel, hvis klokken er 15:00 sier vi “femten timer”. Hvis klokken er 8:00 sier vi “åtte timer”.
Bruk av “Halv” og “Kvart” for å indikere tid på norsk
I tillegg til å telle timer, bruker vi også ordene “halv” og “kvart” for å indikere tid på norsk. Når klokken er halv, sier vi “halv” etterfulgt av neste time. For eksempel, hvis klokken er 2:30 sier vi “halv tre”. Når klokken er kvart over, sier vi “kvart over” etterfulgt av timen. For eksempel, hvis klokken er 4:15 sier vi “kvart over fire”.
Lær å bruke “Minutter Over” og “Minutter På” på norsk
I tillegg til å bruke “halv” og “kvart”, kan vi også bruke uttrykkene “minutter over” og “minutter på” for å indikere tid på norsk. Når klokken er et bestemt antall minutter over en time, sier vi tallet etterfulgt av “minutter over”. For eksempel, hvis klokken er 3:05 sier vi “fem minutter over tre”. Når klokken er et bestemt antall minutter før neste time, sier vi tallet etterfulgt av “minutter på”. For eksempel, hvis klokken er 6:50 sier vi “ti minutter på syv”.
Hvordan bruke “Tid på Døgnet” på norsk
I tillegg til å fortelle den nøyaktige tiden, kan vi også bruke uttrykket “tid på døgnet” for å indikere generelle tidsperioder på norsk. For eksempel, hvis noen spør deg når du vanligvis spiser lunsj, kan du svare “rundt middagstid”. Hvis noen spør deg når du vanligvis legger deg, kan du svare “sent på kvelden”. Dette er en mer avslappet måte å snakke om tid på, og det er nyttig å kunne bruke disse uttrykkene i hverdagen.
Lær å bruke “Morgen”, “Ettermiddag” og “Kveld” på norsk
I tillegg til å bruke “tid på døgnet”, kan vi også bruke ordene “morgen”, “ettermiddag” og “kveld” for å indikere tid på norsk. Når klokken er mellom 6:00 og 12:00 sier vi “morgen”. For eksempel, hvis klokken er 10:30 sier vi “ti tretti om morgenen”. Når klokken er mellom 12:00 og 18:00 sier vi “ettermiddag”. For eksempel, hvis klokken er 15:45 sier vi “femtifem kvart på fire om ettermiddagen”. Når klokken er mellom 18:00 og midnatt sier vi “kveld”. For eksempel, hvis klokken er 20:20 sier vi “tjue tjue om kvelden”.
Hvordan uttale tall på norsk når man forteller tiden
Når man forteller tiden på norsk, er det viktig å kunne uttale tallene riktig. Her er en kort oversikt over hvordan tallene uttales på norsk:
1 – en
2 – to
3 – tre
4 – fire
5 – fem
6 – seks
7 – syv
8 – åtte
9 – ni
10 – ti
Praktiske tips for å fortelle tiden på norsk
Når man skal fortelle tiden på norsk, kan det være nyttig å ha noen praktiske tips i bakhodet. For det første, øv deg regelmessig på å telle timer og bruke uttrykkene for tid. Dette vil hjelpe deg med å bli mer komfortabel med å snakke om tid på norsk. For det andre, prøv å lytte til hvordan nordmenn snakker om tid i hverdagen. Dette vil hjelpe deg med å bli vant til den naturlige måten å uttrykke tid på norsk.
Vanlige feil å unngå når man forteller tiden på norsk
Når man lærer et nytt språk, er det alltid noen vanlige feil man bør være oppmerksom på. Når det gjelder å fortelle tiden på norsk, er en vanlig feil å blande sammen “halv” og “kvart”. Husk at “halv” betyr at det er 30 minutter igjen til neste time, mens “kvart” betyr at det er 15 minutter igjen til neste time. En annen vanlig feil er å glemme å si “timer” etter tallet når man teller timer. Husk at det er viktig å si “timer” for å indikere at du snakker om tid.
Øv deg på å fortelle tiden på norsk med øvelser og aktiviteter
For å bli bedre til å fortelle tiden på norsk, er det viktig å øve regelmessig. Her er noen øvelser og aktiviteter du kan prøve:
1. Lag en liste over forskjellige tidspunkter og prøv å si dem på norsk.
2. Spør en venn eller familiemedlem om tiden og prøv å svare på norsk.
3. Lytt til norske sanger eller se på norske filmer og prøv å høre hvordan de snakker om tid.
4. Lag en daglig rutine for deg selv og prøv å si tidspunktene på norsk hver dag.
Konklusjon
Å kunne fortelle tiden på norsk er en viktig ferdighet som vil hjelpe deg i hverdagen. Ved å lære de forskjellige uttrykkene og øve regelmessig, vil du bli mer komfortabel med å snakke om tid på norsk. Ikke vær redd for å gjøre feil, det er en del av læringsprosessen. Fortsett å øve og snart vil du mestre kunsten å fortelle tiden på norsk.
If you want to learn Norwegian, you can register for classes here. We look forward to hearing from you and helping you become fluent in Norwegian!
Refer a friend and get $150. Join the program here